4 PERBEZAAN ANDA DAN ANAK ANDA (GEN-Y vs GEN-Z) Perbezaan ke-4 tu EPIK!

“Didiklah anak mu sesuai dengan zamannya.” UMAR AL-KHATTAB . . Kebanyakan sahabat-sahabat saya adalah GEN-Y. Umur 30-an. Dan kami ramai juga yang ada anak dari golongan GEN-Z. Umur 10 tahun ke atas. . . Just nak bagitau yang sebenarnya kedua-dua generasi ini ADA PERBEZAAN yang perlu diraikan! Yes, diraikan. Ini bukan lagi soal generasi aku…

5 TIPS BANTU ANAK KECAPI KESIHATAN MENTAL

Tips ke-4 ramai yang pandang ringan! . . . . Risau sungguh zaman sekarang ni kan? Budak-budak pun dah pandai mengadu depressed! . “Saya tension la cikgu.” “I’m so depressed…what should I do?” . Ini bukan dialog pelajar tingkatan 5. Ini yang terungkap daripada mulut seorang pelajar darjah 5. . . Beringatlah, masalah mental hari…

Dr.Taufiq Razif & Ibu Rose sertai Abg Badr? Seminar Meletop!

“Faiz dah usaha, study pun dah.. Tapi kenapa result tak gempak macam orang lain?” keluh seorang anak yang mengadu kepada ibunya. . . “Cuba Faiz cek balik hubungan dengan Allah.. Adakah solat betul-betul khusyuk atau main-main ketika solat. Hubungan dengan ibu bapa dan kawan-kawan juga kena jaga tau.. Kejar dunia, dapat dunia je. Tapi kalau…

Woww ! 6 Waktu Paling Mustajab Untuk BERDOA!

6 Waktu Paling Mustajab Untuk Berdoa Tetapi Sebelum itu, Berdoakah kita ? Adakah kita hanya berdoa ketika dalam kesusahan ? Adakah kita hanya berdoa dikala perlukan sesuatu ? Adakah kita hanya berdoa untuk orang lain ? . Dan Kita berdoa ke tidak selepas setiap kali Solat Fardhu ? Itu soalan yang menginsafkan dan mengingatkan semula…

Sukan Tradisional Yang BEST! PUBG pun kalah tau!

Assalamualaikum semua, apa khabar ? semoga hari ini anda semua boleh mencapai impian yang anda idamkan. Agar hari ini juga menjadi hari yang lebih baik dari semalam. . Hari ini, saya nak kongsikan perkara atau permainan zaman kegemilangan mak ayah serta datuk nenek moyong kita yang pernah hidup zaman tiada gadjet. . Terdapat banyak permainan tradisi yang kita mainkan…

5 TIPS UNTUK ADA HUBUNGAN YANG ERAT BERSAMA ANAK

Sedihkan bila tengok anak sudah tidak rapat dengan ibu bapa. Waktu mereka kecil, kitalah HERO dan HEROIN kepada mereka. Tetapi bila mereka sudah besar tidak lagi menganggap kita sebagai HERO. Kenapa perkara ini terjadi ? Sebab ibu bapa sibukkah ?   .   Mungkin juga dalam zaman kita hari ini, semakin sukar untuk memberi perhatian…

Ibu Bapa Perlu Lakukan 5 Perkara Ini Supaya Anak Mencontohi Anda. Mudahnya!

Bestnya kalau ANAK buat perkara baik! Bestnya kalau ANAK tunjuk sikap rajin! Bestnya kalau ANAK membantu orang!   .   Anak merupakan amanah yang harus dijaga dengan baik oleh setiap ibu bapa. Ibu bapa merupakan cermin bagi anak-anak kerana apa yang dilakukan oleh ibu bapa cenderung untuk ditiru oleh anak-anak.   .   Kanak-kanak ibarat…

4 CARA EFEKTIF MEMUJI ANAK YANG MAMA PAPA PERLU TAHU !

4 CARA EFEKTIF MEMUJI ANAK YANG MAMA PAPA PERLU TAHU ! .   Cara berkomunikasi dengan anak ada tekniknya tersendiri, termasuklah semasa memberikan kata-kata positif atau pujian. Memuji anak dengan tepat mengikut ahli psikologi, mereka mendapat kesan luarbiasa daripadanya. Jadi jom kita ambil tahu 4 cara ini.   .   1. PUJI USAHA, BUKAN HASILNYA….

BESTNYA KALAU ANAK SOLAT TANPA KENA SURUH

“Mak nak kamu solat. Mak tak sanggup kamu gagal nak.” si ibu merenung wajah anaknya. . “Tapi saya kan pelajar straight A. Mak tak bangga ke?” si anak jawab sambil mata melekap di skrin handphone. . “Apa yang mak boleh banggakan depan Allah nanti kalau anak mak failed solat?” si ibu akhirnya meluahkan perasaan. Risau…