Perut Adalah Tempat Bermula Pelbagai Penyakit ! Jom Sihat !

Assalamualaikum dan Salam Perjuangan. Artikel kali ini saya akan menyentuh satu tajuk yang sangat Penting dalam kehidupan seorang manusia. Tajuknya adalah “Kesihatan”.

Bila anda baca atau dengar tajuk ini, apa yang terlintas di fikiran anda? Mesti menjaga kesihatan dengan bersenam kan… Tetapi sebenarnya Kesihatan perlu dijaga dengan kita menjaga perut sebenarnya. Nabi Muhammad SAW juga ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’.

Satu soalan saya tujukan… Berapa ramai yang bersyukur dengan adanya nikmat sihat dalam kehidupan kita ? Sebenarnya ramai lupa betapa hebatnya nikmat sihat. Kita lupa ada yang nak berjalan tetapi tidak boleh berjalan kerana kaki sudah tiada. Kita lupa ada yang nak duduk tetapi tidak boleh kerana lumpuh. Pelbagai jenis sakit di dunia ini.

Kita hanya akan bersyukur apabila kita sudah terkena sesuatu penyakit betul ? Bila dah kena barulah kita nak bersyukur dengan nikmat kesihatan yang diberikan kepada kita sebelum ini.

Jangan bimbang, kerana saya juga begitu. Alpa. Tidak pernah mempedulikan kesihatan secara serius. Saya ingat dulu janji kita bersukan atau bersenam maka Sihatlah kita. Rupa-rupanya tidak. Akhir tahun 2017 ini saya sendiri dikejutkan dengan berita yang kurang menarik serta cabaran yang begitu kuat buat saya sekeluarga.

Saya disahkan mempunyai Kanser di bahagian tangan kanan saya. Dibahagian tulang juga telah dijangkiti kuman yang menyebabkan tulang di tangan kanan saya semakin membengkok. Pada mulanya, saya sendiri tidak boleh percaya yang saya ada Kanser. Waktu itu, yang saya terbayang adalah MATI.

Tetapi melihat wajah orang yang tersayang iaitu isteri, anak & keluarga saya menjadikan saya kuat serta tabah untuk kembali sihat. Hari ini saya ceria dan sentiasa positif kerana saya yakin untuk sihat pertama sekali di minda kita Wajib Kuat dan barulah diikuti dengan cara hidup iaitu Pemakanan serta Senaman.

Alhamdulillah, saya boleh dikatakan hampir pulih dengan izin Allah SWT setelah 3 bulan menjaga pemakanan dan juga rawatan yang saya buat. Jadi saya kongsikan pemakanan yang saya makan untuk melawan kanser dan terus sihat ini.

Pertama sekali, untuk sihat GULA adalah Haram. Betul gula adalah sangat merbahaya. Doktor saya sendiri cakap makanan untuk kanser adalah Gula. Jadi jangan bagi kanser peluang untuk makan. Buang gula sahaja kita punya berat badan boleh turun dengan sangat cepat. Saya memang boikot terus gula. Walaupun orang cakap gula kabung atau madu elok kerana saya bimbang terbeli yang tiruan. Saya gunakan stevia original sebagai bahan pengganti kepada gula. Gula Perang sama sahaja dengan gula putih. Bak pepatah orang putih “Sugar is still Sugar whether is brown or white”.

Kedua, saya lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Tak disangka-sangka saya yang sebeum ini langsung tidak makan sayur berjaya mendisiplinkan diri untuk makan Sayur dan Buah-Buahan sahaja. Rupanya boleh je hidup.. Makan mengikut diet yang seimbang sangat penting. Jangan asyik makan ayam je.

Saya kongsikan DUA perkara penting ini harapnya memberi manfaat serta inspirasi untuk anda semua terus Sihat kerana amalan mengawal tabiat pemakanan selepas jatuh sakit adalah tindakan salah. Kita patut mengawal pemakanan daripada kecil lagi.

34012847_1798129303543646_2085841976720097280_n

Sekian,

Ahmad Azri Bin Ahamad Shabir (Ampacoach Ayie)
Pejuang Kanser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *